SENIORER

Det er ikke sant at seniorer er upopulære i arbeidslivet. Snarere tvert imot!

I årevis har oppslag i media fortalt oss at ledere helst ikke ansetter folk over 50 og i alle fall ikke over 60. Det er ikke sant. Som karriererådgiver i 20 år og bedriftsleder enda lengre, har jeg erfart at seniorer er mer populære enn noen gang. Selvsagt; med så mye erfaring i bagasjen! For de er jo det nye gullet.

Vi hjelper deg med å sikre deg den jobben du virkelig har lyst på.

 

Hvor gammel er «gammel» ?

Ærlig talt: Du har sikkert truffet dørgende kjedelige, energifattige eller late folk på 30 år, ikke sant? Og også truffet sprudlende, freske og kunnskapsrike 70 åringer som deltar på Birkebeiner`n, bygger seg nytt hus og etablerer enkeltmannsforetak for å kunne fortsette i arbeidslivet som konsulenter. Gro Harlem Brundtland ble nylig valgt inn i Oslo kommunestyre, i en alder av 84 år. Eva Joly arbeider fortsatt som advokat, snart 80, Petter Planke er fortsatt populær foredragsholder og konsulent, 87 år. La oss være enig om en ting: Alder er kun et tall og sier svært lite om hvor brukbar personen er i arbeidslivet.

Siden levealderen har økt senere år, må folk stå lenger i jobb. Stadig flere tar til orde for at folk kan stå i jobb til 72 år. Visst er det mange jobber som sliter ut folk fysisk og selvsagt skal folk i slike yrker kunne avslutte arbeidslivet tidligere. Men disse er ikke i flertall og bør ikke være førende for våre holdninger til den verdifulle ressursen som erfarne folk kan tilføre et arbeidsmiljø. Jeg har selv ansatt folk på både 60 og 65 i konkurranse med yngre kandidater. De gled naturlig inn i team med folk ned til 25 år, ble respektert og godt likt av sine yngre kolleger og bidro svært positivt inn i miljøet i mange år.

 

Få utlyste stillinger og jakten på 5 feil

Utfordringen for mange jobbsøkere, uavhengig av alder, er at de færreste jobbene lyses ut. Det er det mange som ikke vet. «Jeg er på finn.no hver dag, Vigdis, men det er ingen ledige jobber innenfor mitt yrke.» er et utsagn jeg hører nærmest daglig. Derfor blir antallet som søker utlyste stillinger stort og det blir utfordrende å skille seg ut i konkurransen med andre flinke folk. Dette gjelder uansett alder og yrke.

Dersom man har søkt på en del stillinger uten å få napp, begynner jakten på egne mangler. Finn 5 feil-øvelsen er i gang! Man forsøker å finne årsaken til hvorfor jobben glapp. Ja, alder er ett element som kommer opp, men dette gjelder uansett hvor gammel man er. Seniorer tror de er for gamle, nyutdannede tror manglende erfaring er grunnen, en 30 år gammel barnløs kvinne tror frykten for mulig mammapermisjon er avslagsgrunn. Søkere med utenlandsk bakgrunn eller et handicap vil fort tenke at dette sikkert er avslagsårsak.

Kjære leser: slutt å jakte på dine feil. Minn deg heller på dine styrker og innse at nettverk, bekjentskaper og aktivt innsalg er måten de fleste får jobb på i dag. Og da har jo seniorer en fordel, for de har flere i sitt nettverk samlet gjennom et lengre liv enn de yngre. Det handler om å bruke dette nettverket, være PÅ, fortell at du er på jakt etter jobb.

Sjansen for at din neste arbeidsgiver banker på din dør, er forsvinnende liten. Det handler om å endre tankesett fra
jobbsøker til kompetanseselger. Mangfold blant arbeidsstokken har vist seg å være gjennomgangsmelodien i selskaper med god lønnsomhet. Mangfoldsbegrepet inneholder også alder, ikke bare kjønn, utdanning og etnisitet.

 

Fordeler med seniorer i arbeidslivet:

Her følger min liste over fordeler ved å inkludere personer mellom 50 og 80 år i teamet ditt, gitt samme krav til motivasjon, relasjonskompetanse, nysjerrighet, lyst til å lære nye ting og kunnskapsnivå som du stiller til yngre arbeidssøkere:

  • god arbeidsmoral
  • trygg, basert på erfaring fra ulike arenaer gjennom mange år
  • stabil livssituasjon: slipper å hente barn i barnehage og være hjemme med syke barn, ingen kommende mamma/pappapermisjon
  • endringsvillig, har vært igjennom små og store endringer mange ganger tidligere og er bevisst på at endringer er en del av utviklingen
  • ofte god relasjonskompetanse da de er vant til å forholde seg til ulike generasjoner både gjennom barn og barnebarn samt kolleger/kunder i ulike situasjoner
  • kan ofte jobbe ekstra i kvelder og helger om nødvendig
  • stor motivasjon for jobben nettopp fordi alternativet med ikke å ha jobb ikke er attraktivt
  • får ofte uformell rolle som mentor og støttespiller for yngre kolleger og deler gjerne sin kunnskap og erfaring uten frykt for konkurranse i karrieretrappen

 

Vil du vite mer om hva vi kan gjøre for deg, ta kontakt i dag.

HVA SIER KUNDENE?

«Alt annet jeg hadde lært om CV og søknad kastet jeg på båten etter dette kurset. Dette motiverte meg og fikk meg til å forstå at jeg faktisk må selge meg selv. Og det fungerte! Etter 2 år som jobbsøker uten napp, har jeg nå fått jobb. Tusen takk for at dere ga meg oppskriften 😊»

Anne, logistikksjef

“Jeg hadde aldri trodd det var så mye å lære omkring det å være jobbsøker. Metodene som er lagt inn i dette programmet er rett og slett geniale. Preferanseprofilen JTI beskrev meg nesten skremmende korrekt og jeg fikk svært viktig kunnskap omkring hvordan jeg tappes for eller bygger energi. Nå vet jeg hvorfor jeg alltid ble så sliten når jeg hele dagen måtte forholde meg til en strøm av mennesker.
At jeg fikk «lekse» til neste samtale gjorde at jeg fikk kvalitetssikret arbeidet mitt og nå er mye tryggere i mine jobbsøkeprosesser. Anbefales!”

Thor, avdelingsleder

“Alle som søker jobb burde få muligheten til å gjennomføre dette programmet! Kombinasjonen av personlig veiledning og konkrete oppgaver mellom samtalene har vært en grundig endringsprosess i måten å tenke jobbsøking på. Økt selvtillit og vissheten om at det ikke er frekt å ta kontakt med
arbeidsgivere uten at de har utlyst stilling, gjorde at jeg oppsøkte sjefen i butikken jeg ville jobbe….og jeg fikk jobb! Tusen takk!”

Mette, butikkselger